Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa, 2,5 millió lakossal. Izmir Törökország nyugati részén, az Égei-tenger középső részén, a parton fekszik. Itt keltek életre Homérosz legendái és hősei. Homérosz szülőhelye. Törökország második legnagyobb kikötővárosa. (Isztambul az első. A város lenyűgözően modern és élettel teli. Jobban hasonlít egy jellegzetes mediterrán európai városra, mint más török városokra.

A városban érdemes megtekinteni a római agórát. Az agóra a római kori Szmirna központi piacának jelenlegi maradványai körülbelül az i.sz. 2. sz.-ból származnak. Izmir egyik legkülönlegesebb látnivalói közé tartozik a Kemeralti (bazár). Sokan elveszhetnek a bazár óriási kínálatában, a bőráruk, az ékszerek, a kerámiák, a fűszerek és természetesen a kézzel szőtt szőnyegek tömkelegében. A bazárban szemrebbenés nélkül kell alkudni! Kicsit távolabb a várostól érdemes felkeresni Ephesost.A nyugati világ egyik legnagyobb romvárosa Ephesos. Itt először egy görög város épült, kb. i.e. 1000-ben, és hamarosan mint Cybele, az anatóliai anyaistennő híveinek központja lett híres. A ma látható várost az i.e. 4. sz.-ban Nagy Sándor utóda, Lüszimakhosz alapította, de a rómaiak alatt vált Ephesos az Égei-tenger fő kikötőjévé. A legtöbb fennmaradt épület ebből az időből származik.

Érdemes felkeresni az antik romvárosának csodálatos Celsus könyvtárát (Alexandria után ez volt a 2. legnagyobb könyvtár a világon).
Valóban igaz, hogy a török vendégszeretet messze földön híres. A muszlimok többsége kedves, békés, tisztelettudó ember, akinek ugyanazok az értékek fontosak, mint számunkra.

Törökországot látni kell!

Izmir lakói a törökök átlagához képest nagyon világiasak, modern gondolkodásúak. A konzervatívabb török városokban rosszalló véleménnyel vannak az izmiriekről, és a városra azt mondják, hogy “nem moszlim” (Gavur Izmir).
Ephesus világhírű görög romváros Izmirtől 45-55 percre van autóval.

Tetszett

– A parti sétány (Kordon) esténként a vibrálás, mozgalmasság
– A széles sugárutak méltóságteljessége
– A Gazi Kadinlar nevű utca péntek esti nyüzsgése
– Izmir központja, a Konak érdekes
– A Konak metróállomáshoz közeli Régészeti Múzeum és a Basmane metrómegállóhoz közeli kulturális parkban lévő művészeti és történeti múzeum
– Az Agora szabadtéri múzeum nagyon egyedi